Näin säästät selvää setelirahaa - ja paljon


Mikä muka maksaa rakentamisessa

Omakotitalo voidaan rakentaa monella eri tavalla ja erilaisista materiaaleista. Kustannukset on syytä selvittää jo etukäteen, jotta vältytään yllätyksiltä.

Jos olet edes puolivakavissasi harkitsemassa rakentamista, tämä artikkeli kannattaa lukea kokonaan.


Omakotitalon rakentaminen on monille elämän suurin taloudellinen hanke. Rakentamiseen liittyy riskejä ja epävarmuustekijöitä, mutta asiaan paneutumalla lähes kaikki homman aloittaneet kyllä myös onnistuvat. Tärkeintä on, että rahoitus on kunnossa eikä talosta tehdä liian isoa.

Monet omakotitalon rakentamiseen ryhtyvät ovat ensikertalaisia. Omat tiedot ja taidot saattavat aluksi olla puutteelliset, mutta nykyisin esimerkiksi internetistä ja alan lehdistä löytyy paljon hyödyllisiä vinkkejä ja perustietoa. Asiat voi aina varmistaa myös hankkeen pääsuunnittelijalta, vastaavalta mestarilta tai rakennusvalvonnasta.
Suunnittele huolella

Rakennushankkeen kustannukset määräytyvät varsin pitkälle jo suunnitteluvaiheessa. Myöhemmin voidaan toki valita halvempia materiaaleja, tehdä enemmän itse ja saada edullisempia osaurakoita, mutta sittenkin budjetti riippuu eniten talon koosta ja perusratkaisusta.

Tontista johtuvia kustannustekijöitäkään ei pidä vähätellä, sillä louhiminen, paalutus, maa-ainesten vaihto tai täytöt maksavat aina selvää rahaa siinä kuin mahdollinen tien tekokin. Rinnetontille on yleensä kalliimpi rakentaa kuin tasamaalle. Halvin tontti on harvoin paras, sillä kalliimpi tontti ja parempi sijainti näkyvät myös talon jälleenmyyntiarvossa.

Laadukas talopaketti on oikotie toimivaan ratkaisuun. Kustannukset saadaan haarukoitua sitä tarkemmin, mitä täydellisemmästä toimituksesta ja asennuksesta on kysymys. Muuttovalmis-toimitukseenkaan ei sisälly kaikkia kustannuksia, mutta se on varma ja helppo tapa rakennuttaa unelmien talo tai huvila stressittömästi.

Pitkästä tavarasta rakentavalla on paljon enemmän selvitettävää, mutta rahaakin säästyy. Kokeneen ammattilaisen apu on kuitenkin tarpeen. Ajoissa mukaan hankkeeseen palkattu pääsuunnittelija/ vastaava työnjohtaja (vastaava mestari) osaa laskea kustannukset riittävällä tarkkuudella, laatia aikataulut ja avustaa tarjouspyyntöjen laatimisessa. Nykyisin pääsuunnittelija on pakollinen. Pääsuunnittelijana ja vastaavana mestarina voi toimia myös sama henkilö.

Hyvin suunniteltu hanke ei ehkä ole vielä puoliksi tehty, mutta edellytykset kaiken onnistumiselle ja budjetissa pysymiselle korreloivat suoraan suunnittelutyön kanssa. Itku ja hammasten kiristely rakennusprojektin aikana on kääntäen verrannollinen aivotyöhön alkuvaiheessa.

- - -

MAINOS

Lopeta tupakointi tai runsas juominen, elä terveempänä pitempään ja vaurastu pomminvarmasti - Tai auta läheistäsi tai perheenjäsentäsi tekemään niin.

Rikastuminen kannattaa oikeasti aloittaa heti vaikka et olisi koskaan juonut tai polttanutkaan. Katso yllättävät faktat www.kaikenteoria.blogikone.fi


Katso myös www.tonttioptimointi.comKoko maksaa

Lapsiperhekään ei tarvitse välttämättä tilaa kuin 70 - 120 lattianeliötä, jos suunnitelma on muuten toimiva ja pohjaratkaisu tehokas. 130 - 150 neliömetriin saadaan suunniteltua jo monilapsisen perheen tilava ja edustava koti. Tätä suuremman talon rakentamiseen täytyy olla muitakin syitä kuin pelkkä asuminen. Omakotitalo voi olla hintatasoltaan parhailla paikkakunnilla myös kannattava sijoitus.

Normaalitapauksessa voidaan lähteä siitä, että alle 160-180 000 eurolla ei synny sadan neliön taloa, paitsi jos oman työn osuus on poikkeuksellisen suuri. Puurakenteisen sataneliöisen omakotitalon saa ehkä rakennutettua tuohon hintaan, jos rakentaa pitkästä tavarasta, perustusolosuhteet ovat helpot ja LVIS-työtkin saadaan halvalla. Kokonaisurakkana rakennusliikkeellä teetettynä puutalonkin neliöhinta nousee selvästi yli 2000 euroon.

120-130 neliömetrin puurakenteinen talo maksaa omajohtoisesti rakennutettuna karkeasti 220-280 000 euroa, jos perusratkaisu on edullinen. Suuremmissa omakotitaloissa lisäneliöt maksavat noin 1200-1500 euroa kappale, siis jos käytetään tavanomaisia rakenteita ja materiaaleja. Rakentamispaikkakuntakin vaikuttaa, ja selvästi kalleinta rakentaminen on pääkaupunkiseudulla.

Taloa ei kannata välttämättä suunnitella sen mukaan, että tontin koko rakennusoikeus saadaan käytettyä. Usein rakennusoikeutta on enemmän kuin mihin omat taloudelliset resurssit järkevästi ajatellen riittävät, tai mitkä ovat todelliset tarpeet.

Jokainen neliö maksaa varmuudella jotain. Liian iso talo tekee asuntolainan kuukausierät turhan suuriksi tai maksuajan kohtuuttoman pitkäksi - tai sekä että. Lisäneliöistä joutuu maksamaan myös korkoja jopa yli 25 vuotta, koska ne poistuvat lainasaldosta viimeisinä. Lämmityskulut ovat isossa talossa suuremmat ja imuroitavaakin on enemmän.
Muodot kohdalleen

Erkkerit, kuistit, katokset, mutkat ja kulmat ovat kaikki kivoja, mutta talon hintakin nousee monimuotoisemmasta pohjaratkaisusta. Halvin talon muoto on suorakaide. Neljän nurkan talo on erityisen edullinen silloin, kun perustukset joudutaan paaluttamaan.

Moni urakoitsija myös laskee ylimääräiselle mittaustyölle ja työvaiheitten monimutkaistumiselle tuntuvan lisähinnan. Varsinkin erkkereitä ja kaarevia seiniä vieroksutaan, joten ne eivät koskaan ole halpoja, vaikka tekevätkin ulkonäköä. Myös tilojen porrastus kahteen tai useampaan tasoon lisää kustannuksia.

Kannattaa pohtia ajoissa, voitaisiinko talon alle jättää kellaritilaa. Se tulee suhteellisen edulliseksi, ja sitä voidaan yleensä rakentaa myös virallisen rakennusoikeuden lisäksi. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä kokonaiskustannukset ja todellinen tilantarve.

Jos talo ei ole kovin iso tai rakennuspaikka ahdas, on selkeintä rakentaa yhteen tasoon. Pohjaratkaisu on silloin helpointa saada mieleiseksi, hukkaneliöt jäävät vähiin ja kaikki tilat ovat kokonaan täyskorkeita. Portaat ovat myös vaaralliset pikkulapsille ja hankalat vanhuksille.

Puolitoistakerroksisessa talossa portaat ja yläkerran aula vievät oman tilansa. Lisäksi yläkerran viistot katot tekevät huoneiden reunat toisarvoiseksi tilaksi ja rajoittavat huoneiden kalustamista. Kaksitasoratkaisu taas sopii lähinnä isoihin taloihin. Kokonaiskustannuksissa kaksitasoratkaisu on yleensä kalliimpi. Säästää voi yksitasoiseen verrattuna lähinnä vain louhittavilla tai paalutettavilla tonteilla, koska perustus jää suhteessa pienemmäksi.

Jälleenmyyntiarvon nimissä makuuhuoneita kannattaa tehdä saman tien ainakin kolme, mieluummin neljä, vaikkei niille kaikille olisikaan välitöntä tarvetta.
Puu halvin, kivi kallein

Halvimmalla syntyy puurunkoinen ja puuverhoiltu talo, varsinkin jos puutavaraa saa omasta tai sukulaisten metsästä. Rakenteisiin käytettävän puutavaran tulee olla osittain luujuusluokiteltua eli ns. leimattua, mutta sekin järjestyy sahauttamisen yhteydessä.

Puutalon etuna on hinnan ohella hyvä sopivuus hartiapankkirakentajalle, ja värityskin voidaan valita suuresta määrästä vaihtoehtoja. Joillakin alueilla kaavamääräykset edellyttävät nimenomaan puuverhoiltua julkisivua.

Uusin tulokas on runkorakenteisiin käytettävä ristiin laminoitu CLT-puulevyelementti, joka maksaa materiaalina selvästi enemmän kuin perinteinen puurankarunko. CLT kuitenkin säästää työtunteja, nopeuttaa rakentamista, helpottaa tiiveysvaatimusten täyttämistä, ja on hyvä materiaali kosteudenhallinnan ja myös äänieristyksen kannalta.

Puurunkoinen tiiliverhoiltu talo tulee talon koosta, valitusta tiilestä ja työpalkoista riippuen jonkin verran kalliimmaksi. Hankaluutena voi olla muurausporukan löytäminen, ja muuraustyön hintakin voi vaihdella melkoisesti. Täystiilitalon runko maksaa vielä selvästi enemmän, siinähän on kaksinkertainen muuraustyökin. Toisaalta kohdalle voi myös osua muurari, joka rakentaa mielellään juuri täystiilitaloja, ja työn osuus jää edullisemmaksi.

Ulkoseinät voidaan rakentaa myös kalkkihiekkaharkoista, kevytsorabetoniharkoista, kevytbetoniharkoista tai betoniharkoista. Markkinoilla on lisäksi edullisia EPS-("Styrox")polystyreenimuottivaluharkkoja, joiden kriittinen kohta on seinien valun aikainen tuenta. Yksi vaihtoehto on Palikka-valuharkko.

Näistä EPS-valuharkot ja lauta- tai tiiliverhoiltu kalkkihiekkaharkkoseinä ovat edullisimmat. Lopuista vaihtoehdoista kevytbetoniseinä, kevytsorabetoniharkkoseinä ja betoniharkkoseinä ovat kustannuksiltaan lähellä toisiaan. Valituista tiilistä riippuen täystiilitalo voi olla rungoltaan kaikkein kallein.

Harkkotalojen lopullisen hinnan määrää se, paljonko muuraustyöstä ja rappauksesta joudutaan viime kädessä maksamaan. Rappauskin voi tulla yllättävän kalliiksi. Myös ammattitaitoisia tekijöitä voi olla vaikea löytää. Toisin sanoen alan työtilanne voi olla niin hyvä, ettei kohdetta tulla edes katsomaan, ja jos tullaan, on pyydetty hinta pilvissä.
Muut rakenteet

Kattorakenteiden hintoihin vaikuttavat sekä vesikate että kantavat rakenteet. Niin kauan kun selvitään normaaleilla kattotuoleilla, ollaan edullisella linjalla. Saksiristikoiksi kutsutaan kattoristikoita, joissa sisäkattokin on vino vesikattoa loivemmassa kulmassa.

Liima- ja kertopuurakenteet katossa nostavat hintaa, mutta niillä päästään arkkitehtonisesti vaikuttaviin vinoihin sisäkattoihin. Siporex-taloissa kattolankut voidaan asentaa muodostamaan vinot sisäkatot, ja ontelolaattojakin voidaan periaatteessa käyttää samaan tapaan. Lisää ilmavuutta huoneisiin voidaan toisaalta saada myös lisäämällä huonekorkeutta.

Teräsrankainen tai puurunkoinen kipsilevyseinä sekä kalkkihiekkaharkkoseinä ovat halvimmat kevyet väliseinät. Siporex-laattaseinä on jonkin verran kalliimpaa, mutta kalleimpia ovat tiiliseinä ja paneloitu puurunkoinen väliseinä. Märkätilojen seinät maksavat aina tuntuvasti enemmän kuin normaalien huonetilojen seinät.

Ikkunat antavat talolle ulkoista ilmettä ja tuovat luonnonvaloa tiloihin. Lukuisat eri kokoiset ikkunat tekevät talosta viihtyisämmän ja näyttävämmän, mutta samalla hintakin nousee. Nyrkkisääntönä yksi iso ikkuna tulee tuntuvasti halvemmaksi kuin kaksi pienempää, yhteenlasketulta valoaukoltaan samankokoista ikkunaa.

Ovien hintahaitari on varsin leveä, mikä koskee sekä ulko- että väliovia. Ulko-ovi antaa kuitenkin ilmeen sisäänkäynnille ja väliovinakin puristepeiliovet ovat ilmeikkäämpiä kuin laakaovet. Kokopuiset peiliovet ovat kuitenkin huomattavan kalliita, varsinkin jos puulaji on pyökki tai tammi eikä mänty.
Sisustus ratkaisee

Vaikka talon hinta riippuu paljon perusrakenteesta ja runkomateriaaleista, myös sisustus, kalustus ja koneet vaikuttavat melkoisesti. Pelkästään maalatulla ja toisaalta lasikuitutapetoidulla seinällä on selkeä hintaero, samoin edullisella muovimatolla ja laminaateilla, parketeilla tai kivilattioilla.

Sisustuksen kanssa tapahtuu helposti niin, että alkuperäisestä linjasta lipsutaan ylöspäin. Toisaalta voi myös käydä, että budjetin mennessä pitkäksi aiotut parketit vaihtuvat loppuvaiheessa muovimatoiksi ja takkakin jää tekemättä.

Kalleimmat tilat talossa ovat keittiö, WC:t ja saunaosasto. Näiden tilojen tekeminen väljiksi ja ylellisiksi tuo viihtyisyyttä ja tyylikkyyttä koko taloon, mutta kustannuksetkin nousevat. Laatat, märkätilojen kalusteet, keittiökaapit ja koneet ovat suoraan näkösällä, ja omaa makua miellyttävät ehkä juuri tietyt kalliimman hintaluokan tuotteet.

Seinälaattoja saa alle kymmenen euron neliöhintaan, mutta markkinoilla on myös yli 50 euron laattoja ja marmori voi olla vielä paljon kalliimpaa. Peili- ja allaskaappeja, pesualtaita ja kodinhoitohuoneen komeroita on monen hintaisia, samoin WC-istuimia, ammeita, suihkukaappeja ja hanoja. Porealtaan voi saada tuhannella eurolla, mutta sellainen voi maksaa myös yli 5 000 euroa.

Keittiössä ratkaisee ensisijaisesti haluttujen kalusteiden ja koneiden hintaluokka ja vasta sitten määrä. Kauniin ja toimivan keittiön voi saada sijoittamalla 3000 euroa kaappeihin ja 2000 euroa koneisiin. Toisaalta keittiön hinnalle ei ole selkeää ylärajaa, vaan siihen saa upotettua vaikka yli 30 000 euroa, jos kaikki valitaan kalleimmasta päästä.
Työkuluissa voi säästää paljon

Työkustannuksissa rakennuttaja voi säästää kaikkein eniten, kun tarvikehankintojen alennukset on jo optimoitu. Tuntityönä teettäminen ei välttämättä ole viisasta, jos itse ei voi olla mukana valvomassa ja samalla tekemässäkin. Monen työmiehen työtahti tuppaa hidastumaan kun ollaan tuntitöissä, ja tupakkataukojakin tulee ehkä enemmän. Jotkut myös poistuvat työmaalta omia aikojaan. Ja vaikka näin ei olisikaan, saattaa koko lystin maksajasta kuitenkin tuntua siltä.

Urakkapohjainen palkkaus on selkeämpi vaihtoehto. Silloin myös summat tiedetään etukäteen varsin tarkasti, vaikka lisätöiden tarvetta ilmenisikin. Yleensä töiden pilkkominen pienempiin kokonaisuuksiin eli ns. osaurakointi tulee halvemmaksi kuin kokonaisurakka rakennusliikkeellä teetettynä.

Urakkatarjouksia kannattaa luonnollisesti pyytää riittävän monta. Yleensä sanotaan, ettei halvinta tarjousta pidä ottaa, jos on epäilyksiä tarjouksen tekijän kyvyistä täyttää sitoumuksensa. Toiseksi halvin tarjous voi olla varmemmalla pohjalla. Urakkatarjouksissa on normaalisti jonkinlainen varmuuskerroin (voittomarginaali), joten tuntityönä teettäminen voi olla lopulta halvempaa, ainakin jos voi itse osallistua aputöihin.

Harmaan työvoiman käyttö on laitonta ja suuri riski sekä vastuukysymysten että mahdollisten työtapaturmienkin kannalta. Viranomaiset tulevat myös seuraamaan vastaisuudessa entistä tarkemmin omakotirakentajienkin rahaliikennettä ja sitä, että kaikesta löytyy maksutositteet.
Palkka.fi on kätevä

Rakennusliikkeen laskussa sosiaalikulut sisältyvät loppusummaan ja rakennuttaja joutuu maksamaan myös arvonlisäveron. Arvonlisävero on rakennuttajan kannalta ikävän suuri menoerä (24% laskun perussumman päälle), mutta vaihtoehtokin on olemassa. Toimimalla itse työnantajana vältetään töiden arvonlisävero, mutta ennakonpidätykset, sosiaalikulut ja eläkevakuutusmaksut yms. joudutaan tällöin tilittämään erikseen.

Palkkojen ja sivukulujen laskemiseen ja ilmoittamiseen on nykyisin kätevä työkalu internetissä, palkka.fi. Sen käyttöön perehtyminen on pieni vaiva saavutettuun säästöön verrattuna, sillä esimerkiksi tyypillisistä 75 000 euron palkka- ja sosiaalikuluista menisi 18 000 euroa arvonlisäveroa. Tällä summalla rakentaa jo tavanomaisen autokatoksen/ -tallin ja/ tai ison pihavaraston.

Suurta säästöä tuo myös oma työ, vaikka rakennustöihin tottumattoman työpanos ei vastaakaan ammattilaisen osaamista. Jos kuitenkin ammattimiehen palkka on sivukuluineen 20 - 55 euron luokkaa tunnilta, saa omalla osallistumisella aikaan sievoisen säästön.

Toimimalla itse työnantajana ja hankevastaavana kaikkine junailuineen, hoitamalla pääosan siivouksesta yms. aputöistä itse ja rakentamalla pitkästä tavarasta tai precut-perusrunkopaketista voi tavanomaisessa rakennusprojektissa säästää tuntuvasti, ainakin tuollaiset 30 - 60 000 euroa verrattuna keskiarvokustannuksiin.

Kaikki säästetty raha on sitäpaitsi puhdasta nettorahaa toisin kuin omasta leipätyöstä saatava bruttopalkka, mistä menee verot päältä. Siinäkin on suuri ero.

Jari Jansson, teksti